någonsin ifrågasätta vad som inträffar efter att du sväljer din mat? Frågar du varför det är så viktigt att äta specifika livsmedel över andra? Kanske har du matsmältningsproblem och förstår inte varför? Helst kan jag ta bort några av detta för dig. Denna artikel började med min egen forskningsstudie för att förstå några av mina egna matsmältningsfrågor under åren.

Här kommer vi att titta på några delar av matsmältningen. Liksom alla typer av andra ämnen, ju mer du tittar på det, desto högre detalj ser du, såväl som desto mer oro uppstår, för att inte tala, antalet oförklarliga avvikelser som kommer upp.

Låt oss börja med vad som inträffar innan du ens lägger den allra första maten i munnen.

Hjärnan

Tro det eller inte men din hjärna börjar din matsmältning. Ja, kemisk matsmältning börjar i magen men innan den kommer dit skickas många signaler från hjärnan för att börja processen. När du sätter dig och börjar äta har din hjärna redan signalerat till magen för att börja skapa gastriska juicer. Såväl sätter många människor och spade sina måltider som de inte har ätit på dagar. Maten har inte ens nått magen ännu så bra som matsmältningsprocessen redan har störts. Det är viktigt att sitta ner, ta in aromen, ta dig tid att äta och tugga din mat ordentligt. Tugga mat ordentligt, så att det kan skadas mekaniskt, försummas ofta. Detta innebär att enzymerna i saliven inte får en möjlighet att arbeta med maten såväl som magen måste göra mer arbete. Lämplig matsmältning blir extremt svår om vi är på språng hela tiden eftersom stress verkligen stänger av produktionen av gastriska juicer.

Munnen

När vi ser, luktar, smakar eller till och med föreställer en välsmakande måltid, börjar våra salivkörtlar skapa saliv. Detta flöde av saliv är i rörelse av en hjärnreflex som utlöses när vi känner mat eller tror på att äta. Som svar på detta skickar hjärnan impulser med nerverna som hanterar salivkörtlarna som ber dem att förbereda sig för en måltid.

Salivkörtlar utsöndrar en vätska som innehåller vatten, elektrolyter, slem och enzymer. En sådan enkel uppgift spelar en viktig roll:

Smörjning: slemet i saliven är extremt effektiv för att binda tuggmat till en halt förening som snabbt kan glida med matstrupen utan skador.

Solubiliserar torr mat: Om mat inte solubiliseras kommer du aldrig att smaka på den.

Oral hygien: Eftersom munnen ständigt spolas med saliv, tar den bort matskräp och håller munnen ganska ren. Har du någonsin ifrågasatt varför du har andas andas på morgonen? Detta är eftersom flödet av saliv minskar under sömnen som möjliggör en utveckling av bakterier i munnen.

Stärkelsmältning: Ett enzym som kallas amylas utsöndras i saliv. Detta enzym börjar matsmältningen av stärkelse in i maltos. Du kanske har hört att du inte borde dricka mycket vatten när du äter. Detta beror på att vattnet spolar bort enzymerna såväl som gastriska juicer.

Magen

När magen avkänner maten, utsöndrar den hormonet gastrin i blodet. Gastrin påverkar matsmältningen på två sätt. allra först stimulerar det utsöndring av HCl. För det andra utlöser det sammandragning av musklerna som är ansvariga för magens rörlighet. Gastriska sekret i magen består av skyddande slem, pepsinogen samt HCl. Pepsin är enzymet som smälter matproteiner.

Magens uppgift är att börja nedbrytningen av proteiner med pepsin. Proteiner utvecklas av kedjor av aminosyror, proteiner måste skadas för att byggas om i levern. Inga proteiner som vi äter används eftersom de är såväl som alla proteiner skadas i aminosyror.

Av alla användbara ämnen tar proteiner de längsta, liksom de svåraste att smälta. Hela magen finns bara för att initiera denna uppdelning för att säkerställa att våra vänliga bakterier i tarmen kan ta de aminosyror de behöver, samt lämna oss vad vi behöver.

Mat kommer att stanna i magen i allt från 10 minuter till tre timmar, beroende på dess proteininnehåll. Det är därför det är så viktigt att äta var tredje timme för att säkerställa att vi levererar tillräckligt med bränsle för våra vardagliga aktiviteter och träning.

Allt protein som inte agerar i detta skede kommer att fortsätta att putrafy i tarmen under de närmaste timmarna, så maten får inte skyndas med detta skede genom att äta över.

HCl (saltsyra) spelar en viktig funktion i den övergripande matsmältningsbilden. Den omvandlar pepsinogen till pepsin som inducerar protein -matsmältning. Det håller magen steril mot parasiter, bakterier och virus. Det undviker bakterie- eller svampöverväxt av den lilla tarmen. Det stimulerar gallaströmmen (se ämne: lever) såväl som bukspottkörtelenzymer samt underlättar absorptionen av näringsämnen.

Numera tenderar människor att ha lika lågt av en sur nivå i magen för att orsaka lämplig matsmältning. Med sänkt HCl den typiska sekvensen av matsmältning somSamt näringsabsorption störs. HCl behövs för bästa absorption av folsyra, askorbinsyra, betakaroten, järn, kalcium, magnesium samt zink.

Därefter gör din för digererade mat den metoden till den lilla tarmen för matsmältning.

Levern

Levern är den största körtlarna såväl som det största organet i kroppen som väger på cirka 3,5 pund. Det utför ett otroligt stort antal uppgifter som påverkar alla kroppssystem. Jag kommer att påpeka några funktioner i levern, dock främst till förmån för att förstå vad detta häpnadsväckande organ/körtel kan göra.

Levern är ansvarig för att producera proteiner för att hjälpa till att bevara volymen blod såväl som blodkoagulationsfaktorer. Den syntetiserar, lagrar samt metaboliserar fetter, inklusive fettsyror samt kolesterol. Den metaboliserar såväl som lagrar kolhydrater, som används som energikällan för röda blodkroppar såväl som hjärnan såväl som det avgiftar genom att utsöndra toxiner såsom mediciner såväl som alkohol. Detta är bara några få funktioner som utförs av levern för att hålla sig inom räckvidden för denna artikel kommer att komma tillbaka till matsmältningen.

Levern är ansvarig för att producera såväl som utsöndrar gallan som innehåller gallsyror för att hjälpa till att absorption av fetter såväl som de fettlösliga vitaminerna.

Galle är en vätska som innehåller vatten, elektrolyter såväl som en massa molekyler inklusive gallsyror, kolesterol, phophlipider såväl som bilirubin. Kolesterol behövs för matsmältningen. Kroppen använder kolesterol för att syntetisera gallsyror, som är viktiga för matsmältningen av fetter. Fetter är i allmänhet vattenbeständiga och olösliga. För att kroppen ska använda dem måste den all första göra dem vattenlösliga. Detta görs genom emulgering som är ett av gallaens attribut.

Många slösande produkter, som bilirubin, blir av med utsöndring till gall och eliminering i avföring. Bit faktum: Bilirubin är det som gör din pall brun.

Bukspottkörteln

Bukspottkörteljuice består av två saker som är avgörande för lämplig matsmältning: matsmältningsenzymer såväl som bikarbonat.

Bukspottkörteln utsöndrar en enastående mängd enzymer som kollektivt har förmågan att minska alla smältbara makromolekyler till utveckling som kan absorberas. Det finns tre huvudgrupper av enzymer som är avgörande för effektiv matsmältning:

Proteasesproteiner skadas den första första av magen med pepsin, men huvuddelen av proteinsatsmältningen beror på de bukspottkörtelproteaserna. Ett antal proteaser syntetiseras i bukspottkörteln samt utsöndras till den lilla tarmen.

Lipasea Huvudelement i dietfett är triglycerider. En triglyceridpartikel kan inte absorberas såväl som den måste allra första smälta i en 2-monoglycerid såväl som två fria fettsyror. Enzymet som utför detta är lipas. Tillräckliga mängder av gallsalter måste på samma sätt vara närvarande i tarmen för att lipas effektivt ska smälta triglycerid för kosten såväl som för de resulterande fettsyrorna såväl som monoglycerider. Detta innebär att typisk matsmältning såväl som absorption av kostfett är kritiskt beroende av utsöndringar från både bukspottkörteln och levern.

Amylaseamylas är det enzym som modifieringar stärkelse till. Den huvudsakliga källan till amylas är sekretioner av bukspottkörtel, även om amylas på samma sätt finns i saliv som du kanske minns.

Bikarbonat är en bas och avgörande för att neutralisera syran som kommer in i den lilla tarmen från magen. Detta neutraliserar surheten hos vätskan som dyker upp från magen och Sydkoreas herrlandslag i fotboll Tröja ökar dess pH till cirka 8.

Den lilla tarmen

Efter att ha lämnat magen kommer den likviderade maten (klocka) in i den lilla tarmen. Din lilla tarmen är ett 20-25 fotrör som Watford FC Tröja är lindat upp i buken. Det finns tre unika delar, som var och en är extremt specialiserad för olika matsmältningsfunktioner.

Duodenumthis är den allra första delen av det lilla tarmen. Duodenum är den största delen av den lilla tarmen där kemisk matsmältning tar plats med användning av enzymer. Den lilla tarmen utsöndrar ett antal enzymer för att bryta ner klockan till användbara näringsämnen.

Sukras: bryter sackaros ner till glukos såväl som fruktosemaltas: bryter maltos ner till glukoselaktas: bryter ner laktos i glukos såväl som galactosepetidas: splittrar peptider från protein till aminosyraslipas: bryter ned fett i glycerol såväl som feta syror:

Duodenum tar emot gallan från levern såväl som gallblåsan för att minska ytspänningen mellan såväl stora fettkulor som vatten. Gallen bryter dem i mindre kulor som kan verka av lipas, amylas, natriumbikarbonat samt ett antal andra enzymer som har fått från bukspottkörteln.

Jejunumthis nästa avsnitt av den lilla tarmen har ett foder som är specialiserat på absorption av kolhydrater såväl som proteiner. Detta foder består av finger som prognoser som kallas villi. ProteINS har skadats i magen av enzymer som kallas pepsin samt syra i aminosyror. Kolhydraterna skadas ner i tolvfingertarmen av enzymer från bukspottkörteln samt lever i sockerarter. Fetter skadas ner i tolvfingertarmen med lipas från bukspottkörteln till fettsyror. Aminosyran, socker, fettsyramatiklar, vitaminer, mineraler, elektrolyter samt vatten är nu lite tillräckligt för att suga in i jejunums villi och transporteras till blodströmmen. Blodet tar alla dessa näringsämnen till alla andra delar av kroppen för att ge bränsle för att göra sina jobb.

Ileum den tredje delen av den lilla tarmen kallas ileum. Det är ansvarigt för den extremt selektiva absorptionen av vissa betydande näringsämnen. Detta inkluderar vitamin B-12, vitaminer upplösta i feta vätskor, elektrolyter; Gallesalter såväl som vatten som blötlägger med väggarna såväl som i blodströmmen i slutet av den lilla tarmen, majoriteten av näringsämnena har absorberats. Där ileum ansluter sig till den stora tarmen är en ventil som undviker det bakre flödet av material i den lilla tarmen. När materialet når denna punkt har det en ganska pasty konsistens. Detta material är nu huvudsakligen slösande produkter såväl som vatten, liksom kallas flytande avföring.

Tjocktarm

Den stora tarmen är ungefär fem meter lång såväl som utrustad med känsliga nerver såväl som muskler i väggfodret. Deras funktion är att producera vågliknande rörelser som förstås som peristaltiska vågor; Dessa driver innehållet i kolon från Celium till ändtarmen för eventuell evakuering.

Förutom bildningen av peristaltiska vågor har den allra första halvan av de stora tarmen två extremt viktiga funktioner. Först måste den extrahera återstoden såväl som alla typer av erbjudna näringsmaterial som inte används av den lilla tarmen. Genom att mycket första blanda materialet överförs det sedan och förblev räddad näring med dess väggar där det samlas av blodkärl. Blodströmmen ger i sin tur denna insamlade näring till levern för bearbetning. För det andra samlar den tarmflora från körtlarna i dess väggar som behövs för att smörja kolon.

Frisk flora

Bakterier i din kolon hänvisas till av många olika namn som probiotika, stora eller dåliga bakterier, acidophilus, disbios etc. Din kolon har både stora och dåliga bakterier. De stora bakterierna bevarar din kolons hälsa och välbefinnande genom att hålla de dåliga bakterierna från att multiplicera såväl som att minska UNAM Pumas Tröja förstoppningen samt uppblåsthet. Tyvärr har de flesta dåliga bakterier som det dominerande tillståndet i deras kolon. När de fattiga killarna tar över de stora killarna kräver vi tillägg av vardagliga probiotika för att hålla en lycklig kolon?

Matsmältningsproblem

Om du har någon typ av problem med någon typ av matsmältningssteg finns det metoder som du kan hjälpa processen.

Först såväl som främst, förstå att det är det allra första steget att ta dig tid att äta din mat och tugga ordentligt och inte rusa.

Saltsyra

HCL spelar en viktig roll i det preliminära matsmältningssteget i magen. Om det finns en brist kan detta resultera i matsmältningsproblem alla metoder med matsmältningskanalen. Tänk på att ditt magkrav är surt för att börja matsmältningen. Många HCL -tillskott kommer att innehålla pepsin för att hjälpa till i nedbrytningsprocessen av proteiner till peptider.

Några av symtomen på låga HCl är: torrhet i munhjärtburnindigestionexkessiv gasbloating eller distention efter ätdiarré eller förstoppning Fatiguemultipel matkänslighet i den stiliga intestinal floracandidaintinal pasasitesiron bristo-post-framgångsrikt Acneundigested mat i den stiliga intestinal floracandidaintinal pasasitesiron bristo-post-framgångsrika akneundigerade mat

Matsmältnings enzymer

De viktigaste matsmältningsenzymerna är proteaser för att smälta proteiner, amylaser för att smälta kolhydrater samt lipaser för att smälta fetter. Dessa enzymer fungerar som en katalysator för att hjälpa till att bryta ner maten. I magen aktiverar saltsyran pepsinogen till pepsin, som bryter ned protein, såväl som gastriskt lipas börjar på fettet. Utan lämplig enzymproduktion har kroppen svårt att smälta mat, vilket ofta resulterar i en rad kroniska störningar. Du kan köpa matsmältningsenzymer med de 3 stora enzymer som krävs: amylas, proteas och lipas

Några av symtomen på matsmältningsenzymbrist: Angietylow Blood Sugarkidney ProblemsBack Problemscandidabacterial samt viral infektioner ConstipationparasitesInSomniawater retentionhigh CholesterolobesitydiarrheafatigueAllergiespmsSkin ProblemsBloatingibs

Probiotika

Om du inte får något mer av den här artikeln annat än att få dig lite probiotika än jag

Leave a Reply

Your email address will not be published.